Blog

Wij van WC Eend…

Het is een beetje raar om je eigen producten te testen en dan de hemel in te prijzen. Maar ik doe het toch. Afgelopen jaar hebben wij de dunne ThermoCool muts ontworpen, een super dunne muts die je ook onder een helm kunt dragen. We hadden al ervaring met de blend van ThermoCool-fibers en Merinowol, dus wisten wel dat het zou werken. De reviews van testers en daarna de dagelijkse gebruikers waren/zijn dan ook zeer positief. Maar die ‘ClimateActive’-claim die door de producent van de wol wordt gegeven, hoe effectief is dat eigenlijk? En wat blijft ervan over als je het als een dunne gebreide laag onder een helm draagt?

Afgelopen week was voor mij de eerste mogelijkheid om dit zelf een week lang intensief te testen. In de Alpen, met temperaturen van -10 tot +5 graden.

Onder mijn skihelm droeg ik tot op heden bij extreme kou een balaclava van zijde. Zowel zonder als met onderlaag, moest ik mijn helm tijdens de lunch op een verwarming leggen om te drogen. Ongeacht de buitentemperatuur.

Wellicht eerst even vertellen dat mijn lichaamstemperatuur vrij snel oploopt. Trek ik mijn skikleding in het appartement aan, dan parelt het zweet binnen 2 minuten over mijn rug en kop. Dunne laagjes en ventilatie zijn in mijn outfit dus een must.

De eerste dagen waren koud. De dikste wanten aan en de warmste onderlagen, en natuurlijk de ThermoCool muts. Hij is zo dun dat je hem totaal niet voelt. En houdt hij warm? Het beste is wellicht te zeggen dat alles klopte: na een paar uur intensief skiën deed ik mijn helm pas af. De helm was droog en de muts een ietsepietsie klam. Tijdens de lunch heb ik de muts opgehouden -bad hair day- en binnen 10 minuten was hij al compleet droog. BAM!

Gedurende de week liep de temperatuur in de middag gestaag op. Telkens bleef de temperatuur van mijn hoofd constant: niet te warm en niet te koud en belangrijk: vrijwel droog!
Om zeker te weten of mijn eigen Heidi Liebt muts het wondermiddel was, heb ik de laatste middag een uurtje in de zon geskied met helm zonder muts… dat doe ik dus nooit meer.

Dus: wij van Heidi Liebt adviseren een Heidi Liebt ThermoCool onder de helm. 🙂

www.heidiliebt.com/thermocool

Met winterse groet,

Ingolf van Oostveen

4 januari 2017

………………………………………………………………………………..

merino

Dierenwelzijn, Milieu en Innovatie.

Omdat wij alles geheel in Nederland produceren, hebben wij ook de maximale controle over ons productieproces en kunnen dus ook gedurende het jaar verbeteringen doorvoeren. Aan het begin van het seizoen was er een klein issue met de stiknaad die op bepaalde plaatsen te strak was en daardoor los ging. Verschroten andere leveranciers een dergelijke partij; wij tornen de stiksels los en herstellen het. Wellicht niet de meest economische manier (lees euro’s), maar spaarzaam omgaan met resources vinden wij belangrijk. Het is belangrijk voor jou en mij, maar vooral voor de komende generaties!

Merinowol: dierenwelzijn staat voorop!
Wereldwijd is er nogal wat ophef over de behandeling van Merino-schapen. Niet voor niets dat de Partij voor de Dieren en Peta daar veel werk van maken. Wij vinden het belangrijk dat wij ook hierin een voortrekkersrol vervullen. Onze Merinowol is afkomstig van Südwolle. Een wolproducent die werkelijk over alle mogelijke milieu-keurmerken beschikt. (www.suedwollegroup.com/sustainability). Südwolle beschikt over een eigen schapen-farm in Amounthese.pngustralië: www.mounthesse.com.

“Mount Hesse merino sheep station is located in southeastern Australia, in the state of Victoria. The farm, which was acquired by Südwolle Group in 2002, looks back on a rich history – but it can also look forward to a bright future.
Mount Hes
se is a family-operated farm and is one of the largest merino wool producers in Australia.
The farm is managed according to holistic and integrated environmental standards and best practice. It sets standards for today’s demands on the quality and processability of wool, and tries out new concepts – for grazing, animal husbandry, shearing and natural livestock living conditions. These concepts are instrumental in continuously improving the final product.”

Ik heb het niet met eigen ogen kunnen controleren, maar ik vertrouw erop dat het wel goed zit met het dierenwelzijn aldaar!

thermocool-graphicSportswool Merino: Innovatie
Afgelopen jaren heb ik veel geleerd over de verschillende kwaliteiten wol. Tijdens de testfase van de Sporty Spice heb ik zelfs met diverse lapjes wol op mijn hoofd in de sauna gezeten om te kijken of het ging kriebelen, hoe de vochtopname was en of je jezelf niet opblaast. De uitkomst van deze testen was dat één soort Sportswool Merino er met kop en schouders bovenuit steekt. De door ons toegepaste wol is een blend van de fijnste Merinowol (19,5 mu) met THERMOCOOL™ van Advansa. Een technische vezel die, zoals ze zelf verwoorden: …fiber designed to work with the body’s natural thermal capabilities through smart fiber cross-sections: Duoregulation™ adapts to the wearer’s needs. Kort door de bocht: het isoleert wanneer het te koud is en geeft warmte af als de temperatuur te hoog wordt.

Wil je er net als ik een studie van maken?
http://thermocool.invista.com

http://www.innovationintextiles.com

De precieze verhouding van de vezels en de manier waarop wij het verwerken voor een optimaal effect, blijft ons geheim!

Wat nog gaat komen
Voor volgend jaar gaan wij proberen een dunne technische 1-laags muts te maken voor onder andere runners, die tevens gedragen kan worden onder een (fiets)helm. Een licht isolerende maar vooral ventilerende en vochtregulerende muts. Naast deze nieuwe sportmuts gaan wij ook aan de slag met een nieuwe Ultimate Beanie 2.0 en een totaal nieuwe fashion-beanie. Stay tuned op Facebook dus!

Ik wens iedereen alvast een fijne lente en ga je nog naar de sneeuw? Vergeet je Heidi Liebt niet!

Met winterse groet,

Ingolf van Oostveen

…………………………………….

februari 2015

Hij gaat er komen!

verena van der kuilen_Snapseed

De winter is inmiddels op de helft. Echt bar kunnen we hem niet noemen. Gelukkig zoeken jullie de winter ook in het buitenland op en Heidi Liebt gaat mee. Het is leuk om te zien dat klanten van het eerste uur hun Ultimate Beanie 1.0 en 1.1 na 3 jaar upgraden naar de nieuwe in Nederland gemaakte mutsen. Daarnaast zijn vele super fans. Zoals bijvoorbeeld Verene, de families Wind, Van Zwaal en Maassen die inmiddels meer mutsen in hun bezit hebben dan je op twee handen kunt tellen.

Specials en collectie 2015/2016
De collectie is de afgelopen maanden fors uitgebreid met diverse nieuwe kleuren. Een aantal daarvan in een gelimiteerde oplage van slechts 25 stuks. Ook voor de Dutch Freeride week (waar Heidi Liebt partner van is), hebben wij een special gemaakt in Dutch Orange & Blue. www.heidiliebt.com/freeride
Inmiddels zij wij alweer bezig met een geheel nieuwe muts voor het komend seizoen. Ook komen er nieuwe combinaties van de Hang Loose en Sporty Spice. Daarvan worden er op dit moment elk 10 stuks gemaakt. Via de nieuwsbrief (als je nog nooit iets hebt gekocht via de site kun je je hiervoor aanmelden via www.heidiliebt.com/newsmail) kun je deze al bekijken, beoordelen en direct kopen. Ik verwacht deze rond 10 februari 2015 te versturen.

Ook de Brandweer Special heeft deze week het levenslicht gezien en is nu in pre-order te bestellen www.heidiliebt.com/brandweer. De prototypes hiervan zijn prachtig en super functioneel, ik ga er vanuit dat dit de bestseller van dit seizoen gaat worden!

SALE!
Voel jij je ook zo belazerd als je een winterjas hebt gekocht en een week later hangt deze voor de helft van de prijs in de winkel? Nederland hangt inmiddels aan elkaar van korting op korting op korting. Kennelijk betaal je dus vaak veel te veel. Sale? Heidi Liebt doet daar niet aan mee. En daar hebben wij een goede reden voor. Onze mutsen zijn in vergelijking met mutsen van de Hema en V&D aan de prijs. Dat is nu eenmaal de consequentie als je ze Nederland met de hand vervaardigt. De lonen zijn in Nederland ruim 30x hoger dan in de lage lonenlanden. Zouden wij onze mutsen met 50% korting verkopen, dan gaan ze onder de kostprijs de deur uit. Heidi Liebt gelooft in een eerlijk product met een eerlijke prijs. We moeten onze eigen Nederlandse maakindustrie koesteren. En laten we wel wezen, een Heidi Liebt muts die je dit jaar koopt, is over 365 dagen echt niet out-of-fashion. Dat is inmiddels al wel bewezen!

De winter is op de helft, de Tocht der Tochten zie ik er dit seizoen niet van komen. Maar dat ie er komt staat vast. En Heidi Liebt zal dan zeker met een special komen. Natuurlijk gemaakt in ons eigen landje!

Ik wens je een winterse februari en maart met natuurijs en sneeuw!

Met winterse groet,

Ingolf van Oostveen

 

mutsen waslijn

4/4/2014

 
Een prachtige warme horror winter!

De winter van 2013/2014 had ik mij anders voorgesteld. Weken met schaatsplezier op natuurijs en dagelijks de ruiten van de auto krabben. Maar toch was het een prachtig seizoen! Ik vertel u graag waarom.

Vorig jaar heb ik besloten de productie van de Heidi Liebt mutsen naar Nederland te halen. Een intensief en inspirerend proces. We hebben een drie-lagen systeem bedacht voor een aantal van onze modellen en hebben daarmee een uitgekauwd product als de muts van de nodige functionele innovatie weten te voorzien. Ook de ontwikkeling van de schaatsmuts -die uiteindelijk Sporty Spice is gaan heten- was een traject op zich. Samen met Rintje Ritsma en Alida Pasveer gebraind over de functionaliteit en toen gaan nadenken hoe we die eisen in één ultieme muts konden vatten. En dat is gelukt! Zo goed zelfs, dat de Sporty Spice inmiddels ook bij sporters in allerlei andere sportdisciplines een vaste plaats in de uitrusting heeft gekregen. Hardlopers, Mudtrailers, Survivalrunners om er maar een aantal te noemen.

Road to Sochi
Toen eind september de Nederlandse Skivereniging in een noodkreet funding zocht voor hun Road to Sochi-traject zijn wij daar ingesprongen. Ineens was Heidi Liebt “Partner van The Road to Sochi”. Om dat een extra gezicht te geven, heb ik onze Varsity muts omgezet naar de Nederlandse driekleur + oranje.
1780702_641047415968778_1292897935_n

foto: Natasja Vos

Tijdens de officiële perspresentatie van de Olympische delegatie waren wij er natuurlijk bij, en hebben alle sporters van een Sochi Editie voorzien. De sporters waren enthousiast, maar dragen tijdens de Spelen is door de strenge regulering niet toegestaan.

We stonden wel ineens bij een grote groep enthousiaste wintersporters in de picture. Toen de vader van snowboarder Chris Vos belde of hij ook een serie Specials kon kopen omdat ze met zo’n 50 man naar Sochi zouden afreizen, werd ik helemaal blij. Omdat de voorraad van de Sochi Editie op dat moment nog slechts 15 stuks betrof, heb ik de mogelijkheid aangegrepen er een Super Special van te maken. Een aangepaste tekst aan de binnenzijde met de tekst: Heidi Liebt Supporter of Chris Vos.

Tijdens de paralympische spelen was deze club supporters vaak te zien op foto’s en nationale TV. Dat was kicken. Het kreeg op 26 maart ineens een onverwacht staartje: Unilever claimt met hun UNOX-muts de nationale driekleur en vindt dat de Sochi muts slaafs is nagebootst. De discussie met Unilever loopt nog en ik hoop oprecht dat ze inzien dat “slaafs is nagebootst” zeker niet aan de orde is. Totaal zijn er zo’n 125 Sochi mutsen gemaakt, een schril contrast met de honderdduizenden die UNOX jaarlijks gratis weggeeft.

Snelle actie
In de week voorafgaand aan de Olympische Spelen kwam ineens de discussie ronde de Russische homowet in alle hevigheid los. Na een korte posting op Facebook met wanten in de regenboogkleuren was het direct duidelijk: als de bliksem een protestmuts ontwerpen en laten breien! Vanaf de posting tot aan de verkoop van de eerste muts zat slechts 8 dagen…. Dat is het voordeel als je de productie om de hoek hebt geregeld. De Hang Loose True Colors is de verkoophit van dit seizoen geworden.

Specials
Naast verkoop aan particulieren hebben wij afgelopen winter ook voor diverse bedrijven specials mogen maken van onze bestaande mutsen: Running Coffee, Red Gull, Shell/NAM, Snowsport Nederland en OVG Vastgoed. Op het gebied van specials zijn wij nu bezig een muts te maken voor de Brandweer. Het zal nog wel even duren voor het zover is, maar mooi wordt deze zeker!

Verkooppunten

Afgelopen seizoen is Heidi Liebt ook verder internationaal gegaan: een aantal verkooppunten in Oostenrijk en een importeur voor Finland. Kijken of we dat dit jaar verder kunnen gaan uitbouwen!

Toekomst
In september zat Heidi Liebt nog rond de 500 volgers op Facebook, momenteel zijn dat er bijna 6000. Helaas is er maar een klein percentage van deze volgers die ook daadwerkelijk een muts heeft gekocht. Maar wat niet is, gaat zeker komen! Deze zomer gaan wij druk bezig om nieuwe mutsen te ontwikkelen en ook de colsjaals waarom door vele fans is gevraagd, staan volgend seizoen in de webshop. Wij hopen natuurlijk dat de energie die dit jaar in Heidi Liebt is gestopt, volgend jaar zal leiden tot een verkoopboost. Via winkels en de webshop. Ik zal er alles aan blijven doen om de dames van de breifabriek van een gesmeerde boterham te voorzien.

Ik dank alle fans (met en zonder Heidi Liebt) voor hun support in woord en foto’s en hoop op een iets koudere horrorwinter volgend jaar!

Met winterse groet,
Ingolf van Oostveen

Top